Økologi

6 juni 2015

De Radikale Venstre har været med til at indføre en ny landdistriktsaftale, hvor der bl.a. gives tilskud til omlægning til økologi, og til at søge penge til maskiner og bæredygtige teknologier i landbruget. Det fortsætter også i fremtiden.

Stramme gødningsregler blokerer for vækst fordi næringsværdien i dansk korn er ringere, end det korn der produceres i andre lande, hvor de må tildele mere gødning/kvælstof og landmændene må købe korn for at få nok protein til dyrene. Derudover kan danskproduceret byg heller ikke anvendes til ølfremstilling – udlandet vil ikke engang købe kornet. Derfor skal vi se på, om der er for stramme gødningsregler.

Randzoner rammer mange landmænd hårdt, da de ikke får meget udbytte ud af randzonen langs selv meget små grøfter,  og nærmest helt til grin, da det der er tilbage at dyrke, nogle steder ikke er mere end randzonens bredde – det ser vi bl.a. i marskområdet. Derfor går jeg ind for, at randzonerne skal formindskes, da undersøgelsen, der ligger bag randzoners tilblivelse, er fra bjergrige områder og det kan vi jo ikke sige vi har i Danmark – her har vi en hel anden jordbonitet.